O otočnim proizvodima u povijesti
Dinko Zavorović, šibenski povjesničar, zapisao je 1597. godine da je otok dobro obrađen zahvaljujući napornom radu njegovih stanovnika i da se ondje proizvodi vrhunsko vino. Na području katastarske općine Murter-Betina i k.o. Kornati godine Gospodnje 1921. cijeli posjed Murtera i Betine imao je: 1 400 000 panjeva vinove loze, godišnje 4 500 hektolitara vina, 280 000 stabala maslina, 47 vagona maslinova ulja (ili 470 000 kg), 24 700 ovaca i koza, 60 ribarskih brodova, mreža migavica 25, male trate 130, preko 500 raznih mreža, izvoz je bio: 28 vagona maslinova ulja, 2 000 hektolitara vina, sira 5 500 kg, vune 10 400 kg, slanih srdela do 600 barila, svježe ribe za prodaju do 60 000 kg, rakije od smokava 500 hektolitara, mesa sitne stoke 2 200 komada, sijena 10 vagona, drva 25 vagona, višnje maraske 15 000 kg, zanatlija je bilo: zidara 70, bravara 25, postolara 4, drvodjelaca 6, bačvara 5, jedrara 7, kovača 10, proizvođača mreža 22 i brodograditelja 40.
(Izvor: Zahtjev Visokoj Zemaljskoj Vladi u Splitu, o.z.o.n.o.m. 2.2.1921.)
Otočni proizvodi Murtera i Betine danas
Veći dio posjeda na otocima i kopnu prekriven je stoljetnim stablima maslina i smokava što su i glavne tradicionalne kulture koje uzgaja domaće stanovništvo. Danas je proizvodnja nekih prethodno navednih otočnih proizvoda svedena na minimum, a nekih je posve iščezla. Članovi Udruge su proizvođači autohtonih proizvoda vrhunske kakvoće. U rubrici Članovi dovoljno je kliknuti na ime i prezime pojedinog člana gdje možete vidjeti njegovu ponudu i kontaktirati ga ako želite kupiti njegov proizvod ili koristiti njegove usluge. Udruga potiče proizvodnju kvalitetnih domaćih (autohtonih) proizvoda isključivo sa murtersko-betinskog područja.
Proizvodi članova udruge
Udruga „Modrave Murter-Betina“ okuplja proizvođače autohtonih domaćih proizvoda vrhunske kakvoće, te potiče proizvodnju i to:
– maslinova ulja, maslina za jelo
– suhih i svježih smokava
– rakija: smokovače, lozovače, travarica, te likera od: višnje, mrte, mendula, magunje, meda, trnjulice, ruže, šipka, oskoruše itd.
– marmelada ili džema: od divljeg šipka, mrte, magunje, smokava, oskoruše , višnje itd.
– meda i mednih proizvoda
– kornatske janjetine, kornatskog sira, ovčje vune
– ribe i ribljih proizvoda
– svježeg i konzerviranog voća i povrća
– puževa za jelo
– sadnica autohtonih sorti biljaka
– autohtonih kozmetičkih i ljekovitih proizvoda
– autohtonih suvenira